Et super lavenergihus

I 2002 tegnede og byggede jeg et super lavenergihus i byen Andrup ved Esbjerg.
Under byggeriet af huset blev jeg kontaktet af DTU (Danmarks Tekniske Universitet), som ønskede at få lov til at montere målerudstyr i huset. Dette ønskede de naturligvis, på grund af de alternative og nye energiløsninger jeg brugte. I dag bruges nogle af disse løsninger bl.a. i det nye skuespillerhus i København.


Læs artiklen fra bladet "Folk & Finans" hvis du går længere ned på siden

Artikel fra bladet "Folk og Finans".
Utraditionelt hus med indbyggede energibesparelser

Det er sekskantet, og det er beklædt med sibirsk lærketræ - det nyopførte hus på Møllesvinget 18 i Andrup ved Esbjerg.
Hvad man ikke umiddelbart kan se er, at der er tale om et lavenergihus, baseret på en god portion teknologisk nytænkning. Bl.a. har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kontaktet bygherren, for at få lov til at været med på sidelinjen med avanceret måleudstyr.

Husets bygherre er Tommy Nøddebo Mortensgård, der selv har tegnet det 190 kvadratmeter store, utraditionelle hus. Ideen med den sekskantede grundplan skyldes, at pladsen dermed udnyttes optimalt, og at alle husets rum kommer til at ligge lige centralt i boligen.

Effektiv energiudnyttelse
Huset er naturligvis effektivt isoleret, og et genvex-anlæg henter og returnerer energi fra husets varme udblæsningsluft. I kolde perioder suges indblæsningsluften, ude fra naturen, gennem 100 m rør nedgravet i en jorddybde på 180 cm. Derved varmes den kolde vinterluft på fx. minus 5 grader altid op til ca. plus 8 grader, inden den hentes ind i genvex-anlægget.

Om sommeren bruges anlægget modsat som aircondition, og køler huset ned. Hele energianlægget styres naturligvis helt automatisk, og sikrer altid den ønskede temperatur inde i huset.

Alt dette betyder, at den årlige udgift til opvarmning kun ligger på 3.000-3.500 kroner! Et vandvex-anlæg sørger for det varme vand til kun ca. en tredjedel af normalprisen.

Et centralt støvsugeranlæg gør sammen med genvex-anlægget og et omhyggeligt materialevalg boligen sund og behagelig også for allergikere.

Alt i installationer
Godt 2,5 km ledninger og kabler sørger for, at alle opholdsrum har bl.a. internetadgang, fasttelefonforbindelse samt TV- og radioantenne. Der er indbyggede højtalere overalt i huset.

Både ud- og indvendig oplyses huset af 120 halogenlamper med lysdæmpning, hvilket skaber en ganske speciel "varm" stemning.

Meget for pengene
Ét er selve byggeriets kvaliteter, et andet er beliggenheden, og også her er der tale om noget ganske særligt. Huset ligger på en skøn naturgrund med skov og mark som naboer. Mange træer og buske med bær gør området til et eldorado for fugle - heriblandt også mere sjældne som fuglekonger og dompapper.

Prisen for hele herligheden ligger på godt to millioner kroner. Men de lave energiomkostninger betyder, at boligudgiften ikke er større end i et mindre, nybygget hus af mere traditionel karakter.

Dette får Tommy Mortensgård imidlertid ikke selv megen glæde af, for grundet jobskifte har han valgt at sætte huset til salg.